S1
Pääkirjoitus
 

Taideteos; Janne Räikkönen, 2007

 

Maanantai -iltana kokosin Euroopan matkalta kameraan jääneitä kuvia, ja siirsin koneelleni mielenkiintoisen ja (omasta mielestäni) onnistuneen kuvasarjan eräästä italialaisesta kissasta vanhan luostarin luumutarhassa. Kun keskustelin asiasta erinäisten henkilöiden kanssa jouduin kuitenkin laskemaan jalkani takaisin maahan - kissa on kyllä söpö, mutta ymmärrettyäni internetin pursuavan hyvin samankaltaisia lemmikkiräpsyjä, valokuvien taiteellinen arvo tuntui äkkiä hyvin kyseenalaiselta. Miksi?

Leo Tolstoi antaa taiteelle useita erilaisia määritelmiä vuoden 1896 taiteen luonnetta käsittelevässä esseessään. Yksi näistä määritelmistä kuuluu seuraavasti:

"If only the spectators or auditors are infected by the feelings which the author has felt, it is art."

Esseessään Tolstoi korostaa taiteen olevan ihmisten välistä vuorovaikutusta ja tunnetta, jonka taide välittää ihmisestä toiseen. Jos siis katsot ylläolevaa kissaa ja tunnet sen olevan melkoisen söpö, kuvien tulisi olla Tolstoin määritelmää hyvin yksinkertaisesti mukaillen taidetta.

Mutta ei, en aio tässä tekstissä jäädä tutkiskelemaan taiteen määrittelyn filosofiaa. Sitä tehtävää varten löytyy hyllykilometreittäin kirjallisuutta, ja varmasti yhtä monta erilaista vastausta kuin vastaajaakin. On sanomattakin selvää, että taiteen subjektiivinen luonne tekee sen määrittelemisestä vaikeaa.

Itseäni kuitenkin Satyyrin päätoimittajana kiinnostaa, mikä materiaali nähdään taiteena ja mikä pelkkänä harrastelijoiden puuhasteluna, lemmikkiräpsyinä. Julkaisemme ja pyrimme jatkossa julkaisemaan enenevässä määrin sanataiteen lisäksi kaikkia digitaalisen käännettävyyden puitteissa mahdollisia taiteen muotoja, ja tilaisuuksien tullessa kartoittamaan kenttämme reuna-alueita. Jos laadullinen valikoivuus kärsii prosessin myötä, so be it.

Uskon, että avoin asenne vie pitkälle. Tervetuloa.

 

Janne Räikkönen
Päätoimittaja
Verkkolehti Satyyri

Untitled Document

Siirry sivulle:
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22                
Siirry etusivulle
Siirry sivun alkuun