S10
Elokuva - Tähtisumua
etusivullesivun alkuunedellinenseuraavaKuva: http://www.stardustmovie.com/

Nimi: Tähtisumua
Arvio 1-5: 4
Ilmestymisajankohta: 2007

Ohjaaja: Matthew Vaughn
Näyttelijät: Charlie Cox, Claire Danes, Michelle Pfeiffer, Mark Strong, Robert De Niro
Genre: Fantasia, satu, seikkailu


MAKOISAA SATUA YSTÄVYYDESTÄ JA RAKKAUDESTA

Mitä kummaa, fantasiaelokuvaa leffateattereissa? Kyllä! Finnkino jatkaa fantasiaspektaakkeleiden tuontia teattereihinsa, ja tällä kertaa kyse on Neil Gaimanin kirjan Tähtisumua filmatisoinnista. Fantasiaelokuvien ystävien ei tarvitse myöskään huolestua tulevasta: kesäisten fantasiauutuuksien jatkoksi on tulossa syksyllä vielä ainakin Beowulf ja Philip Pullman -filmatisointi Kultainen kompassi sekä ensi vuoden puolella hieman tuntemattomammasta kirjasarjasta kuvattu The Spiderwick Chronicles.

Tähtisumua-elokuvaa astuin katsomaan suurin varauksin, mutta avoimin mielin. Gaimanin alkuperäisteos ei vakuuttanut minua aikoinaan, se kaatui tarinaan heittämiensä kliseiden painon alle. Elokuvassa rytmitys on kuitenkin kohdallaan, eikä siinä sorruta liialliseen vakavuuteen. Se on hyvin toimiva filmi, joka viihdyttää alusta loppuun ja jättää hyvän mielen.

Elokuvassa nuori Tristan lähtee noutamaan ihastukselleen tähteä, joka on tippunut jonnekin kylän muurin toiselle puolelle. Muuri rajaa kuitenkin tavanomaisesta englantilaisesta 1800-luvun kylästä maagisen valtakunnan, jossa kaikki on toisin. Meteorikiven sijasta Tristan löytääkin Yvaine-nimisen tähtitytön, jota tavoittelevat myös ikuista nuoruutta janoava noita sekä kruunua havittelevat prinssiveljekset. Paluumatkan aikana Tristan ja Yvaine kohtaavat muun muassa yksisarvisen sekä salamoita metsästävän lentävän laivan.

Tähtisumua on vankkaa työtä, jossa maagiset olennot taikovat jylhissä maisemissa. Visuaalisesti viimeisteltyä kuvaa taas vauhdittaa mahtipontinen musiikki. Tarina keskittyy Tristanin mieheksi kasvamiseen, johon liittyy rohkeuden ja taitojen kartuttaminen sekä todellisen rakkauden tunnistaminen. Henkilöt ovat jokseenkin yksioikoisia, mutta satumaisella tavalla. He ovat isomman rakenteen palasia, joilla lopulta saadaan kerrottua kaunis kertomus aikuiseksi kasvavasta pojasta, ystävyydestä sekä rakkaudesta, joka uhmaa vaaroja ja itse aikaa.

Elokuvan tähtikaarti on erinomainen suloisesta Claire Danesista hieman unohdettuihin suuriin näyttelijöihin Robert De Niroon ja Michelle Pfeifferiin. Pääosaa esittävä uusi tuttavuus Charlie Cox on juuri niin viaton, sympaattinen ja suurisilmäinen kuin sadun sankarin mittoihin kasvavan pojan tuleekin olla. Roolitus on terävää ja parhaimmillaan näyttelijät pääsevät irvailemaan omille rooleilleen. Robert De Niro käyttää machorooleistaan tuttua repertuaaria pahamaineisena laivan kapteeni Shakespearena, joka komentaa hurjaa ja rempseää päällystöä. De Niro pääsee kuitenkin nauramaan vanhoille rooleilleen kapteenin paljastuessa kultivoituneeksi kaappihomoksi, joka venyy vaikeisiin temppuihin ylläpitääkseen raakalaismaista mainettaan. Cameoroolissa vilahtaa myös Ricky Gervais, joka vetää perusroolinsa heittäen dialogissa viittauksia muihin töihinsä, muun muassa Extras-sarjaansa. Michelle Pfeiffer noitakuningatar Lamiana on paha, julma, hyytävä ja kaikin puolin lumoava.

Tähtisumua ei kuitenkaan ole pelkästään tähtien posketonta ilottelua. Roolitukset tosiaan istuvat juoneen ja elokuva tekee lopulta sen, mihin kirja ei kyennyt. Juoneen heitetään mukaan kaikki fantasia- ja satugenren kliseet noidista ja kruununperimysjuonitteluista "tosimaailman" ja maagisen maailman kohtaamiseen. Näistä aineksista elokuvassa onnistutaan muovaamaan oivallista parodiaa. Elokuva ei kuitenkaan ole Shrekin toisinto vaan operoi lopulta melko kaukana siitä. Se onnistuu olemaan parodian ohella myös varsin lämminhenkinen ja hurmaava satu, jossa hyväsydäminen poika löytää rakkauden ja saa palkakseen enemmän kuin uskalsi toivoakaan.

 

Anna Sipponen

 
etusivullesivun alkuunedellinenseuraava     

 

Untitled Document
Siirry sivulle...
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23              


Satyyri III.07

Satyyri III.07
Tekijänoikeus © 2007, Verkkolehti SATYYRI
Kaikki oikeudet pidätetään

Satyyri III.07
Copyright © 2007, SATYYRI Webzine
All rights reserved

Posti / Mail: webmaster âe satyyri.net

Satyyri on taloudellista voittoa tavoittelematon, julkiseen käyttöön suunnattu verkkojulkaisu. Kuvamateriaalin tekijänoikeudet kuuluvat niiden oikeutetuille omistajille, ja väärinkäyttötilanteissa pyydämme ottamaan välittömästi yhteyttä päätoimittajaan.

Tässä numerossa käytämme Lightboxia kuvamateriaalin näyttöohjelmana.

Satyyri is a public, non-profit endeavour. Image material copyrights are the property of their rightful owners, and any infringements should be notified immediately to the editor-in-chief.

As for image material viewing software, we are using Lightbox for this issue.