S13
Manga - Azumanga Daioh
etusivullesivun alkuunedellinenseuraavaKagura, Azumanga Daioh
Kuva: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Kaguraportrait3.jpg

Nimi: Azumanga Daioh
Arvio: 5
Ilmestymisajankohta: 1999
Tekijä: Kiyohiko Azuma
Genre: Komedia

 

Azumanga Daioh kattaa kolme lukiovuotta tyttöporukan koomista elämää. Varsinaisen tarinan puuttuessa tärkein painopiste sarjassa on hahmot. Tyttöoppilaat, joiden ympärille tarina sijoittuu, eivät ole missään määrin normaaleja. Porukkaan mahtuu 10-vuotias lapsinero Chio-chan, hiljainen ja ulkoisesti kovalta vaikuttava Sakaki, yliaktiivinen Tomo, sporttinen Kagura, tyhjäpäinen Osaka ja kuusikon normaalein jäsen Yomi. Tyttöjen lisäksi tarinoissa seikkailevat välillä heidän opettajansa Yukari, Minamo ja Kimura.

Azumanga Daioh julkaistiin alun perin Dengeki Daioh -nimisessä sarjakuvalehdessä neliruutuisina strippeinä. Sarjassa on neljä kirjaa, joista ensimmäinen ilmestyi Suomessa elokuun alussa ja loput kolme kahden kuukauden välein.

Piirtojälki Azumangassa on melko pelkistettyä ja taustoja käytetään yleensä vain vähän, jos ollenkaan. Sarja painottuu dialogiin, tilannekomiikkaan ja hahmoihin. Azumanga Daioh sisältää paljon viittauksia japanilaiseen kulttuuriin, joten suomentajan on täytynyt tehdä kompromisseja ymmärtämisen ja alkuperäisen välillä. Käännöksessä on pyritty keksimään vastaavia suomalaisille sopivia vitsejä japanilaisten versioiden tilalle.

Azumanga on tähän mennessä eniten naurua aiheuttanut sarja, jonka olen lukenut. Sarjan hahmot ovat kekseliäästi suunniteltuja ja erittäin huvittavia. Varsinkin Osakan kommentit ja mietteet päästävät ilmoille paljon nauruja. Pelkistetty piirrosjälki antaa leppoisan tunnelman sarjalle. Suomennos saattaa tuottaa pettymyksen niille, jotka toivovat kaiken olevan mahdollisimman alkuperäistä. Mielestäni suomennos on kuitenkin hyvä. Parempi edes hymähtää jollekin vitsille, kuin että se menisi täysin ohi kulttuurisidonnaisuuden vuoksi.

Neliruutuisista stripeistä johtuen lukiessa täytyy nauraa ainakin neljään kertaan jokaista aukeamaa kohti; varma tapa saada naaman hymylihakset kipeäksi.

 

Jarno Suominen

 
etusivullesivun alkuunedellinenseuraava     

 

Untitled Document
Siirry sivulle...
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23              


Satyyri III.07

Satyyri III.07
Tekijänoikeus © 2007, Verkkolehti SATYYRI
Kaikki oikeudet pidätetään

Satyyri III.07
Copyright © 2007, SATYYRI Webzine
All rights reserved

Posti / Mail: webmaster âe satyyri.net

Satyyri on taloudellista voittoa tavoittelematon, julkiseen käyttöön suunnattu verkkojulkaisu. Kuvamateriaalin tekijänoikeudet kuuluvat niiden oikeutetuille omistajille, ja väärinkäyttötilanteissa pyydämme ottamaan välittömästi yhteyttä päätoimittajaan.

Tässä numerossa käytämme Lightboxia kuvamateriaalin näyttöohjelmana.

Satyyri is a public, non-profit endeavour. Image material copyrights are the property of their rightful owners, and any infringements should be notified immediately to the editor-in-chief.

As for image material viewing software, we are using Lightbox for this issue.