S12 - Yhtye: Kurki

TAIANOMAISTA SUOMEA

Kurki-yhtyeen nimi on aika osuva. Kappaleiden sanoituksissa näkyy luonto ja ilmasto, mutta myös ihmisen uteliaisuus kurkistella ympäristöään. Virroilla ammattikorkeakoulusta toisensa löytäneet Kurjen jäsenet laulaja Kaiti Kink, kitaristi-kosketinsoittaja Jussi Heino, kitaristi Lauri Heikkilä ja rumpali Pasi Piitulainen muodostavat persoonallisen kokonaisuuden. Jussi Vento soitti kitaraa vielä debyyttilevyllä, mutta jättäytyi yhtyeestä sittemmin. Kurki-levy ilmestyi viime keväänä.

Kurjen kappaleet tekevät omanlaisiksi rytmit, vintagesynat, kitarat, jotka eivät kulje rock-kaavaa sekä laulajan kaunis ääni, joka saa suomen kuulostamaan taianomaiselta. Kappaleet ovat melko pitkiä, ja niiden eri osat saattavat poiketa toisistaan huomattavastikin.

Kurjen lauluissa voi kuulla sävelkulkuja vaikka Lapin perinnelauluista, mutta niihin on tuotu jotain uutta. Debyyttilevyn Pilvilaivat-laulusta tulee mieleen Björk tai jopa iskelmä, yhtä kaikki se on yksi suosikkini. Myös Koti on erittäin kaunis. Se jää mieleen – mutta ei päähän soimaan.

Musiikin valtavirtaan Kurki olisi taiteellinen ja melodinen vaihtoehto, mutta varsin vähän yhtye on radiosoittoon päässyt. Toisaalta tällainen yhtye onkin ehkä parhaimmillaan pienessä tunnelmallisessa klubissa eikä jokapäiväisessä soittolistassa. Kurjen kappaleiden tahdissa voi tanssia tai sitten vain istua ja kuunnella.

Yhtyeen tiedotteen mukaan Kurki on enemmän kuin osiensa summa, eikä se ole kovin liioitellusti sanottu. Kliseiden joukkoa voisi vielä jatkaa fraaseilla vaihtelu virkistää ja tutustuminen kannattaa, ja yhtä hyvin nekin fraasit sopivat Kurkeen.

Karoliina Kantola

Kuva:

Linkkejä: