Beasts of the Southern Wild

Särmikästä maagista realismia
Beasts-of-the-Southern-Wild
  • Arvio 1-5: 4/5
  • Genre: Draama
  • Ohjaaja: Benh Zeitl
  • Näyttelijät: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry

Benh Zeitlin esikoisohjaus Beasts of the Southern Wild kertoo tarinan yhteiskunnan ulkopuolelle eristäytyneessä Bathtubin slummikylästä, jossa ihmiset elävät omasta mielestään vapaampaa ja henkisesti rikkaampaa elämää. Tulvavallin toiselle puolelle rakennettu kylä kohtaa vaikeita aikoja, kun myrsky, veden pinnan nousu ja ulkopuolinen yhteiskunta uhkaavat asukkaiden muutenkin haasteellista elämäntapaa.

Tarinan keskiössä ovat äitinsä menettänyt Hushpuppy ja tämän pahaenteisen temperamenttinen isä Wink. Maagisen realismin hengessä kerrottu Hushpuppyn tarina sivuaa monia teemoja luonnonmukaisesta elämästä ja ympäristöongelmista ihmisoikeuksiin ja todellisuuden perimmäiseen luonteeseen.

Käsikirjoituksen suurin ongelma piilee juuri magian ja realismin välisessä suhteessa. Suuri osa elokuvassa nähtävistä suoraan fantastisista elementeistä jäävät valitettavan pinnallisiksi ja katsojalle niiden perimmäinen tarkoitus hämärtyy. Tarina olisi pärjännyt mainiosti myös ilman nimenomaista fantasiaa, jolloin kerronta olisi voinut keskittyä tarpeellisempiin osa-alueisiin. Kerronta myös laahaa elokuvan keskivaiheilla, mutta ongelma korjaantuu nopeasti.

Beasts of the Southern Wildin parasta antia ovat tunnelmalliset kuvat, henkilöhahmojen välinen kemia ja kohtaukset, joissa valta on annettu asioiden selittämättömyydelle. Myös elokuvan musiikkiraita ansaitsee erityismaininnan. Dan Romerin ja Benh Zeitlin kappaleet myötäilevät hienosti lähietäisyydeltä kerrottua tarinaa, ja luovat elokuvaan alkuvoimaisen tunnelman. Elokuva onnistuu myös kuvauksellaan rakentamaan vaikutelman salaperäisestä, yhteiskunnan ulkopuolelle jääneestä maailmasta.

Beasts of the Southern Wild sai neljä Oscar –ehdokkuutta. Yhdeksänvuotiaan Quvenzhané Wallisin roolityö on yllättävän voimakas ja varma, yksi ammattimaisimpia lapsinäyttelijän näyttelijäsuorituksia pitkiin aikoihin. Yleisesti ottaen elokuva on tervetullut, raikas tuulahdus – särmikkäämpi kuin  myöhemmin samana vuonna ilmestynyt, maagisen realismin lippulaiva Life of Pi.