Ding Yi: Alitajunnan kerrostumat

Pomo Pop. Kuulostaa hauskalta – ja hauskalta se näyttääkin.
playing

Nuori kiinalainen taiteilija Ding Yi on kehittänyt oman tyylin ja nimennyt sen pomo popiksi. Yin teoksissa näkyy hänen juurensa Aasiassa ja nykyinen kotipaikka Suomessa. Jos ei nyt aivan oma ja ainutlaatuinen tyyli – oivaltava ja koukuttava Pomo Pop ainakin on. Suomalaiskatsojalle näyttely Alitajunnan kerrostumat esittelee sekä nuoren taiteilijan ammattitaidon että hänen kykynsä tarkkailla ja arvostaa ympäristöään.

Muutaman vuoden Suomessa asunut Ding Yi on omaksunut maan tapoja ja historiaa töihinsä. Viittaukset eri kulttuureihin ja ajanjaksoihin voi havaita hänen töissään niin lähemmällä tarkastelulla kuin kaukaisemmalla katsahduksella.

Yin teokset on tehty riisipaperille musteella, ja niissä on aasialaiseen taideperinteeseen sopivia yksityiskohtia. Samalla ne ovat modernilla tavalla abstrakteja tai neonvärisiä. Kuvioista ja värimaailmasta tulee mieleen perinteinen puupiirrostaide ja grafiikka sekä pop-taide ja mainosmaisuus. Teoksissa seikkailee yhtäältä aasialaisia karikatyyrejä ja toisaalta sarjakuvahahmoja muistuttavia lintuja, mutta myös tuttuja ihmiskasvoja, kuten Andy Warhol ja Urho Kekkonen.

UKK valikoitui kiinalaistaiteilijan teokseen seuraavista syistä: “Olen kuullut lukuisia tarinoita Kekkosesta. (—) Kunnioitan häntä, ja haluan tuoda hänet lähemmäksi suomalaisia,” Yi kertoo.

Ding Yin tapa tehdä taidetta on ensin levittää mustetta eri puolille paperia. Sen jälkeen hän kaataa paperille vettä ja antaa sen valua niin kauan, kunnes lopputulos miellyttää – ja jättää teoksen kuivumaan. Tuloksena on eri värisiä, suomalaisia ja kansainvälisiä ikoneja sisältäviä teoksia, joissa saattaa kuitenkin olla kiinalaisia kirjainmerkkejä tai muita viittauksia aasialaiseen taiteeseen.

Oivaltava ja koukuttava Pomo Pop ainakin on.

Myös koruja ja asusteita suunnitteleva Yi pyrkii ennen kaikkea avaamaan suomalaisille oven kiinalaiseen kulttuuriin. Samalla hän haluaa erottautua perinteisestä kiinalaisesta taiteesta ja maalailee työskentelynsä sanoiksi näin: “Kun alitajuntani ohjaa musteläiskillä maalaamista, taideteokset syntyvät kuin itsestään.”

Alitajunta on teema, joka kulkee Yin näyttelyssä Espoossakin. Taideteoksillaan hän kutsuu katsojan tekemään matkan tämän omaan alitajuntaan.

Siitä alitajunnasta en tiedä, mutta Yin teosten matka eri aikoihin ja paikkoihin on vähintäänkin mielenkiintoinen ja matkustamisen arvoinen.

Alitajunnan kerrostumat ‒ Länsi kiinalaisittain
. Galleria Espoonsilta 16.-27.4.2014.