Haastattelu: Devin Townsend

Devin Townsend Project valloitti Kaapelitehtaan maaliskuun lopulla

 

 

 

 

 

 

Kanadalainen, alun perin Strapping Young Lad –yhtyeessä tunnetuksi tullut Devin Townsend saapui keikalle Helsingin Kaapelitehtaalle 30.3.2011. Strapping Young Lad –yhtye ei ole tehnyt musiikkia vuoden 2006 jälkeen, mutta Townsend on jatkanut säveltämistä monien erilaisten projektien puitteissa.

Ennen Kaapelitehtaan keikkaa haastatteluun tavoitettu hyväntuulinen Townsend kehui kiertuettaan vuolaasti.
– Kiertue on ollut kerrassaan mahtava. Olen keikkailut vuosien ajan ja nyt 60-70% keikoista ovat olleet loppuunmyytyjä. Se on todella palkitsevaa! Tällä kiertueella on vahvistunut tunne siitä, että voin kanavoida luomisvoimani esittäen musiikkia, josta aidosti pidän. Lisäksi olen saavuttanut keikoilla luovan yhteyden yleisöön. Nämä kaikki ovat erittäin positiivisia asioita.

Tällä kiertueella mukanasi on kiertänyt vokalisti Anneke van Giersbergen. Miten yhteyistyönne on sujunut?
– Kurkkuni on tällä hetkelläkin kipeä, koska olen karjunut sisukseni ulos niin monena iltana! Anneken ääni on niin kaunis, rakastan sitä. Koen, että Anneken mukana olo tekee esiintymisistä eheämpiä.

Onko levytysrintamalla odotettavissa mitään uutta?
– Viimeistelen neljän levyn projektiani, jota olen työstänyt työnimen Devin Townsend Project –alla. Halusin saattaa tämän projektin maaliin, kyseessä on monitulkintainen ja mutkikas kannanotto. Olen kihlautunut syvällisesti tähän neljän levyn kokonaisuuteen. Joskus löydän itsestäni piirteitä, jotka nauttivat draamasta. Osa minusta nauttii kaaoksesta. Kaikki tämä näkyy musiikissani.
– Viimeisin albumini Addicted! käsitelee addiktion luonnetta. Pohjimmiltaan tämän levyn polttoaineena olivat paranoia ja liiallinen itseluottamus. Perustavanlaatuinen kysymys kuuluu: mikä on addiktion luonne? Alkoholi ja huumeet ovat vain välineitä, joilla lääkitään omasta itsestä kumpuavaa pelkoa, joka voi liittyä vaikkapa menestymiseen, Townsend tähtentää.
– Pohjimmiltaan koko neljän levyn kokonaisuudessa onkin kysymys siitä, että halusin kohdata pelkoni. Musiikillisesti haluan kiinnittyä asioihin ja toivon samalla koskettavani muitakin ihmisiä, Townsend kiteyttää.

Ovatko musiikin tekemisen tavat muuttuneet vuosien saatossa?
– Ehdottomasti. Aiemmin ammensin inspiraatiota huumeista ja itsetuhoisuudesta. Kun lopetin huumausaineiden käytön, oli tyhjä olo. Selvänä on kuitenkin pitkässä juoksussa helpompi aloittaa sävellystyö ja saattaa se valmiiksi.

Onko mahdollista, että Strapping Young Lad tekee paluun?
– Tyylini tehdä musiikkia on nykyään erilainen kuin SYL:ssä. Syy, miksi sitä bändiä ei ole enää olemassa on se, etten yksinkertaisesti ole enää samassa paikassa. SYL edusti itsemurhanhalua ja nihilismiä. Silloin vitutti kaikki.
– Se juttu tuli aikoinaan sydämestä. Nyt ei ole sen aika. Sitä paitsi kiertueet, joita teen nykyisen projektini puitteissa ovat menestyksekkäämpiä kuin ikinä aiemmin. Lisäksi olen onnellisempi kuin koskaan!

Mistä sellaiset eriskummalliset youtube – videosi kuin ”Meatball” tai ”Telescopes are gay” tulevat?
– Ollessani luomisvimmassa tarvitsen jotain älytöntä huumoria kaiken sen draaman ja vakavuuden keskelle! En aina jaksa miettiä, mitä järkeä missäkin on ja mistä kaikki johtuu. ”Meatball” on oikeastaan aivan järjetön tekele, Townsend naurahtaa.
– ”Telescopes are gay” – pätkä irvailee macho-miehelle, joka on näyttävinään herkän puolensa kertomalla, että on aina halunnut olla astrologi.

Kiitokset haastattelusta!
– Kiitos. On ilo esiintyä täällä tänään.