Haastattelu: For The Imperium

Raskaan musiikin pioneerit löytävät itsensä keikkalavalla
12-Tuska_FTI_MikkoPylkko

Suomalaisyhtye For The Imperium on raskaan musiikin uusi tulokas, joka yhdistelee ilmaisussaan uskaliaasti erilaisia elementtejä.  Progressiivinen soitanta kantaa sisällään vaikutteita punkista, soulista, metallista ja rockista.

Bändin tarina lähtee liikkeelle Helsingistä, jossa yhtyeen perustajat opiskelivat samassa koulussa. Kaikki olivat tyytymättömiä silloisiin bändiprojekteihinsa.

Yhtye määrittelee itsensä eräänlaiseksi musiikilliseksi pioneeriksi.

”Me tehdään tätä tiettyä juttua ensimmäisinä. Pohja musiikkiimme tulee varmastikin jostain pentuna kuunnellusta mätöstä. Sieltä taustalta löytyy Panteraa, Metallicaa ja muuta perussettiä. Mikä siihen päälle rakentuu, on tilkettä. Tästä kokeilevasta yhdistelmästä syntyy se, miltä For The Imperium kuulostaa”, yhtyeen basisti Jyri Helko taustoittaa.

For The Imperium solmi vuonna 2010 levytyssopimuksen Warnerin kanssa. Ensimmäinen albumi näki päivänvalon 2011 ja toinen levy on jo tuloillaan.

”Mun mielestä on hemmetin hienoa, että me päästiin erilaisena bändinä sinne (Warnerille). Me tehdään aivan muunlaista juttua kuin toiset saman yhtiön artistit, kuten vaikkapa Jenni Vartiainen tai joku Munamies”, bändin kitaristi Ville Suorsa naurahtaa.

Puoli tuntia täysillä turpaan

Suorsa korostaa, että yhtye löytää olemuksensa keikkalavoilla.

For The Imperium esiintyi Tuska Festivaleilla lauantaina 30.6.2012. Ennen keikkaa Helko ja Suorsa lupailivat, että lavalla rymisee.

”Luvassa on vauhtia ja tilanteita. Määrittelemme itsemme pitkälti livekeikkojen kautta. Ei se ole mistään kotoisin, jos bändi kuulostaa levyllä loistavalta, mutta ei toimi livenä”, Helko sanoi.

”Keikan käsikirjoitus on siinä, että vedetään puoli tuntia täysillä turpaan”, Suorsa vahvistaa.

Helkon mielestä bändiä ei voi täysin ymmärtää, ennen kuin sen on nähnyt livenä.

Tervettä haastamista ja yhteiskunnallista sanomaa

”Faith No More ja Mike Patton ovat kuitenkin ehkäpä roolimalleja ennemminkin asenteensa puolesta, kuin musiikillisesti.”

Muista bändeistä Helko nostaa esikuvana jalustalle Faith No Moren.

”Faith No More ja Mike Patton ovat kuitenkin ehkäpä roolimalleja ennemminkin asenteensa puolesta, kuin musiikillisesti.”

”Faith No More ja yleensäkin kaikki, mihin Patton koskee, pitää sisällään tervettä haastamista, halua luoda uutta ja erilaista. Tästä virtauksesta haluamme itsekin ammentaa”, Suorsa komppaa.

For The Imperium ei tarjoile kuuntelijalle valmiiksi pureskeltua pakettia. Ensimmäinen levy olikin itsetarkoituksellinen tilkkutäkkimäinen.

”Bändisoundimme on kehittynyt uudella albumillamme ehkäpä yhtenäisempään suuntaan”, Suorsa pohtii.

Sanoitukset syntyvät laulajan Hakim Hietikon kynästä.

”Lyriikoissa peilataan paljon aikamme epäkohtia, kuten perheväkivaltaa ja syrjäytymistä. Hietikko ajaa taksia ja seuraa paljon maailman menoa, joten biisit syntyvät luontevasti elävästä elämästä. Päässä on tuhat erilaista tarinaa, jotka purkautuvat paperille”, Helko avaa.