Haastattelu: Mitä lumenveistäjä tekee kesäisin?

Satyyri haastatteli lumenveiston SM-mestareita

Esitelkää itsenne ja tiiminne, mitä teette ja miksi?

 

Janne Andberg, Matti Vaskimo, ja Leevi Markkula. Olemme lumenveistojoukkue Ragnarök. Veistämme lunta koska se on hauskaa ja haastavaa.

 

Mistä lumenveiston kiehtovuus mielestänne johtuu ja minkälaisten käänteiden kautta se on alkanut kiehtoa teitä?

 

Janne on veistänyt SM-tasolla vuodesta 2007, jolloin Jannen, Saija Niemen, Lasse Karhun, ja Aki Koposen muodostama team Kyamk saavutti SM-pronssia. Sääntömuutoksen seurauksena joukkueet supistuivat kolmihenkisiksi, jolloin Janne houkutteli Matin ja Leevin lajin pariin. 2009 Syntyi Ragnarök, joka heti debyyttikilpailussaan saavutti SM-pronssia.

 

Minkälaista lumi ja jää on suhteessa muihin materiaaleihin?

 

Joukkueesta löytyy kokemusta lähes kaikkien luonnonmateriaalien veistämisestä ja muotoilusta.
Janne: Lumi on ilmainen ja kaunis materiaali. Siitä voi veistää massiivisia teoksia, joita olisi vaikeaa ja kallista yrittääkkään toteuttaa muusta raaka-aineesta.
Matti: Suhteessa muihin kestävempiin materiaaleihin lumi on kovin hetkellistä, joten veistos katoaa suhteellisen nopeasti ja jättää jälkeensä ainoastaan valokuvat ja muistot.
Janne: Joskus itse veistäminen kestää pidempään kuin valmis veistos.
Leevi: Lumi on pintatarkka materiaali, ja toistaa valoa äärimmäisen herkästi. Pienetkin virheet pinnassa näkyvät kauas.

 

Moni ei tiedä lumenveistosta juuri mitään. Kuvailkaa työkalujanne, tekniikoitanne ja käytännön prosessia, joka lumenveistoon liittyy.

 

Olemme itse suunnitelleet ja valmistaneet työkalumme. Ne ovat joukkueensa näköisiä: rustiikkisia ja karuja. Suunnitteluprosessi lähtee keskustelulla. Kun yhteinen sävel löytyy se siirretään paperille: luonnostellaan, ja piirretään. Seuraavaksi suunnitelma siirretään kolmiuloitteiseen muotoon pienoismalliksi. Savi on hyvä materiaali. Pienoismallin pohjalta voikin sitten työstää 27-neliöisen lumikuution massiiviseksi veistokseksi.

 

Olette tuoreita SM-mestareita. Mitä tämänkaltainen saavutus vaatii?

 

Leevi: Rohkeutta olla erilainen.
Matti: Vision, ammattitaitoisen tuomariston ja kädentaitoja.
Janne: Tyylimme ja veistotaitomme on kehittynyt nopeasti. Viime vuonna onnistuimme jo mainiosti, mutta jäimme mitaleitta. Uskoimme kuitenkin omaan tyyliimme, ja se kannatti.

 

Kesähelteellä on sopivaa kysyä: Mitä lumenveistäjät tekevät kesäisin?

 

Matti: Maistellaan keppadaa ja odotellaan Ragnarökiä!
Leevi: Ollaan kesässä.
Janne: Veistotaitoja voi harjoitaa vaikkapa hiekanveiston parissa.

 

Mitä käytätte inspiraation ja visioinnin lähteinä? Osaatteko nimetä suoria vaikutteita työssänne?

 

Janne: Joukkueen nimi Ragnarök on peräisin Skandinaavisesta mytologiasta, ja tarkoittaa ikitalvea, ja maailmanloppua. Myös työmme
aiheet ovat tarustosta lähtöisin.
Leevi: Luemme Eddan jumaltaruja kuin piru raamattua. Tarusto on äärimmäisen laaja, niin tarinoiltaan kuin hahmoiltaankin, Joten
aiheen valinta voi olla haastavaa.
Janne: Edellisen vuoden työssä “Ymir yllättyy”, mahtava jääjättiläinen kohtaa ilmastonmuutoksen kauhistuttavat voimat. Tämän vuoden voittajatyö “Veljesten välisestä rakkaudesta” kertoo jumalveljesten Thorin ja Lokin yhteenotosta. Tässä voi katsoja nähdä hyvän ja pahan, voiman ja oveluuden, tai kulmien ja kaarteiden kohtaamisen.

 

Mitä toivotte yleisöjenne saavan työstänne?

 

Leevi: Seikkailuja, dramatiikkaa, viihdettä. Monet Eddan tarinoista ja hahmoista ovat kansalle tuntemattomia, ja toivomme että veistoksemme herättäisivät ihmisten kiinnostusta skandimytologiaa kohtaan. Lisäksi on hauskaa huomata että yleisöä tuntuu yleisesti viihyttävän meidän persoonallinen tyylimme esiintyä ja veistää. Ennenkaikkea tärkeintä on se, että veistos miellyttää katsojan silmää, ja että myös perheen nuorimmat saisivat kommelluksistamme viihdettä.
Matti: Kun työmme herättävät ihmisissä erilaisia tunteita, ajatuksia, ja kysymyksiä, on työ onnistunut, niin veistäjien kuin yleisön osalta.
Janne: Totta. Pyrimme myös tekemään itse veistotyöstä visuaalisesti miellyttävää. Jos yleisöllä on edes puoliksi yhtä hauskaa kuin meillä,
olemme onnistuneet.

 

Kuinka suosittua lumenveisto on maailmalla? Onko taiteenlajissa omia klassikkojaan?

 

Janne: Suomessa laji on vielä suhteellisen tuntematon. Pohjois-amerikassa, keski-euroopassa, ja kauko-idässä on kuitenkin
suuria tapahtumia ja kilpailuja. Esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa yleisöä on miljoonittain. Klassikkoja ei kuitenkaan juuri pääse syntymään veistoksien lyhyen elinkaaren vuoksi.

 

Mitä aiotte seuraavaksi?

 

Leevi & Matti: Ensin Suomi, sitten maailma!
Janne: Seuraava Ragnarökin mittelö käydään Japanin Sapporossa, missä pääsemme edustamaan Suomea kansainvälisillä kentillä.
Tosin sitä tietysti edeltävät harjoitukset ja mittelöt matkabudjetin kokoamiseksi!
Janne nauraa.