Haastattelu: Riutta

Riutta matkaa kohti uusia laineita.

1. Mali2. Haoma

“Sanassa Riutta on jotenkin autereinen tunnelma, ja ovathan riutat merielämän paratiiseja.”

Näin kuvailee yhtyeen nimeä rumpali Jarkko Kangas. Yhtyeen kappaleet kieltämättä viestivät sitä tunnelmaa, mitä jäsenet haluavatkin.

Riutta perustettiin Oulaisissa vuonna 2004. Yhtye oli aluksi instrumentaalista musiikkia soittavat trio, johon kuuluivat kitaristi Henri Turunen, basisti Antti Takalo ja rumpali Kangas. Muutaman vuoden jälkeen yhtyeen jäsenet kaipasivat kappaleisiinsa lyriikoita. Mukaan tuli kitaristi-huilisti-kosketinsoittaja-solisti Antti-Jussi Kortesoja, joka sitten lauloi kappaleita yhdessä Turusen kanssa.

Parastahan olisi, että olisimme progressiivista, eli kehittyvää tai uutta luovaa rockia, Kangas toteaa.

Nyt yhtye on jälleen yhden vaiheen edessä: Kortesoja on matkalla pitkäksi aikaa jonnekin kauas, joten Riutta kaipaa uutta laulajaa. Myös korvaavaa kitaristia yhtye hakee kovaa vauhtia. Kangas toteaa, että solistin hakeminen ei ole helppo tehtävä.

“On vaikea arvioida etukäteen, minkälaisen laulajan haluamme. Saattaa nimittäin käydä niin, että ääni, jota emme olisi aiemmin voineet kuvitellakaan, sopiikin lauluihimme helvetin hyvin. Sen tietää sitten, kun sen kuulee.”

Jos Riutta-yhtyeen musiikki pitäisi luokitella jotenkin, ensimmäisenä tulee mieleen progressiivinen rock. Sitä yhtyeen jäsenetkin ajattelevat, vaikka jäsenten sellaiset suosikit kuin Radiohead, King Crimson ja Tool eivät musiikissa varsinaisesti kuulukaan.

“Jos popin genrejä miettii, sanon Riuttaa yleensä taiderockiksi tai progeksi. Parastahan olisi, että olisimme progressiivista, eli kehittyvää tai uutta luovaa rockia,” Kangas toteaa.

Yhtyeeltä on ilmestynyt juuri kolmas demo, jossa ovat kappaleet Mali ja Haoma. Kappaleiden lyriikat ovat selvää suomenkieltä, vaikkei nimistä välttämättä voi päätellä mitään. Haoman lyriikoissa kuuluu Kalevala-henkinen runoilu. Tällä hetkellä Riutan kappaleita voi kuunnella myös MySpacessa, jonka kappaleista Syystalvi erottuu kauniilla ja tähän vuodenaikaan erinomaisesti sopivilla sävelillään ja sanoituksillaan. Malin ja Haoman perusteella Riutan vahvuus on sen soittajat. Esimerkiksi Haoman paras kohta on loppupuolen instrumentaaliosuus.

Riutta hakee uutta solistia, eikä ajatus laulajan vaihdosta kuulosta välttämättä huonolta. Kitaristit ovat vahvoja, joten kappaleisiin sopisi mielestäni vahva lauluääni. Se, minkälainen laulaja sopii Riutan jäsenten mielestä yhtyeen kappaleisiin, selviää heillekin vasta lähitulevaisuudessa.