Magenta Skycode: Relief

 

 

 

 

 

Helpotuksen kuuloista melankoliaa

Suomen suosituimman tyttöduo PMMP:n takana olevan Jori Sjöroosin oman bändin, Magenta Skycoden, toista levyä odotettiin kotimaisissa indie-piireissä kuin kuuta nousevaa. Levyä lupailtiin ilmestyväksi jo aikaisemmin, mutta levyn valmistuminen lykkääntyi ja lykkääntyi. Sjöroosin omin sanoin myöhästymisen syyksi lasketaan hänen perfektionistisuutensa sekä työt muiden projektien parissa. Ja töitä miehellä on riittänytkin, viime vuonna julkaistu PMMP:n neljäs pitkäsoitto palkittiin taannoin teosto-palkinnolla. Magenta Skycodessa mies taas on aivan yksin.

Levyltä saatiin lupaavia maistiaisia viime vuoden marraskuussa vinyylisinkun muodossa. Singlellä olevat kappaleet “We’re Going to Climb” sekä “Escaping Outdoors” löytyvät myös Reliefiltä. Jo sinkulta oli aistittavissa uuden levyn ilmavampi ja toiveikkaampi ilme. Levyn avaa “The Simple Pleasures”, jonka kissanpentu-aiheinen video herätti huomiota mm. Helsingin Sanomissa. Jo ensimmäisessä kappaleessa huomaa kuinka suuressa osassa lauluosuudet ovat Reliefillä. Levyn toinen raita “Kipling”, on saanut nimensä kappaleen avauslinjan (“Of all the liars in the world sometimes the worst are your own fears”) kirjoittajan Rudyard Kiplingin mukaan. Kenties levyn toivontäyteisin ja kepein kappale soi hienosti monien vokaaliosuuksien kannattelemana.

Pelkkää toivoa ei Relief kuitenkaan ole täynnä. Mukaan mahtuu myös melankolisempia kappaleita, kuten “Night falls on the Rifle”, “Trains are leaving in the yard” sekä ehkä levyn hienoimpiin teoksiin kuuluva “Montag”. Mukana on myös uusi versio bändin ensimmäisellä EP:llä julkaistusta “Sometimes”-kappaleesta. “Escaping Outdoorsia” edeltää hymnin omainen “The Old World”. Kappale rakentuu jälleen monien vokaaliosuuksien päälle, hieman jopa virsiä muistuttaen. Levyn päättää vuoria tavoitteleva “We’re Going to Climb”.

Suurin muutos vuonna 2006 ilmestyneeseen debyyttialbumi IIIII:n on suoraviivaisimpien kappaleiden puuttuminen. Myös äänimaailma on Reliefillä nimensä omaisesti paljon helpottuneempi sekä ilmavampi. Levyllä kuullaan myös paljon akustisia soittimia, kuten esimerkiksi banjoa ja PMMP:n Paulan soittamaa viulua.

—-

Livenä bändin kokoonpano on laajentunut entisestä kolmesta hengestä seitsemän henkiseksi orkesteriksi. Kenties laulaja-kitaristi-pianisti Sjöroosin taakkaa helpottaakseen mukaan on tullut toinen kitaristi Mitja Kiviluoma (The Streams) sekä kosketinsoittaja Valtteri Lipasti (Agent Kooper). Taustalaulajiin kuuluvat Niina Sinkkonen sekä Jessika Rapo.

Uusien jäsenten myötä bändi on voinut jättää taustanauhat pienemmälle osalle keikoilla, ja tämä näkyy jo ihan esiintymisessäkin. Keikoilla bändi on paljon elävämpi, ja myös settilista on elävämpi eikä noudata jokaisella keikalla samaa kaavaa.