Näyttely: Steve McCurry

Kuvajournalismin helmiä Taidehallilla
mccurry-1

70-luvulla uransa aloittaneen, yhdysvaltalaisen kuvajournalistin Steve McCurryn valokuvanäyttely Helsingin Taidehallissa tuo reportaasivalokuvan ”Grand Old Manin” elämäntyön Suomeen. McCurry on yksi maailmanlaajuisesti tunnetuimpia ja tunnustetuimpia kuvajournalisteja, jonka työssä Aasia on aina näytellyt keskeistä osaa. Taidehallissa esillä oleva laaja näyttely kuvastaakin valokuvaajan pitkäaikaista työtä Afganistanissa, Intiassa, Tiibetissä ja Pohjois-Venäjällä.

Ihminen ja kulttuuri ovat McCurryn kuvissa ensisijaisia. Kuvat etualaistavat ihmisen persoonallisuuden, mutta samaan aikaan muistuttavat ihmisten kulttuurista riippumattomasta yhtäläisyydestä. Tunnelma on teoksissa keskeisellä sijalla, ja McCurryn valokuvat muistuttavat siitä, etteivät heikot valaisuolosuhteet tai teknisesti epätäydellinen lopputulos tarkoita työn epäonnistumista, mikäli hetki huokuu tunnelmallisuutta ja kompositio on vankalla pohjalla. Yksilöinä McCurryn valokuvat ovat voimakkaita ja sisällöltään moniulotteisia. Näyttely koostuu potreteista ja joukkokuvista, joissa ihmiselämän ja kulttuurien moninaisuus säkenöi.

Kokonaisuutena näyttelyn tematiikka kuitenkin hakee hieman fokustaan, mikä on kuvajournalistin valokuville melko luontainen ongelma. Vaikka kuvat keskustelevatkin ryppäissä keskenään, näyttelyn kokonaisuutta vaivaa portfoliomainen ”parhaista parhaat” –tunnelma. Kulttuurien sekamelska toki kuuluu McCurryn työn piirteisiin, mutta temaattisesti sieltä täältä valitut kuvat eivät onnistu täysin luomaan sopusointuista kokonaisuutta. Tilannetta eivät paranna seiniin kirjoitetut lainaukset esimerkiksi Rumilta, Basholta ja Henry David Thoreaulta, jotka tuntuvat lähinnä päälle liimatuilta. Parempi vaihtoehto olisi ollut antaa kuvien kertoa tarinansa rauhassa itse.

Varsinkin valokuvaamisesta kiinnostuneille McCurryn näyttely on joka tapauksessa ohittamaton tilaisuus. Teosten vaikuttavuus perustuu katseiden voimaan ja hetken ohikiitävään luonteeseen, jonka vangitsemisessa McCurry on alansa mestari.

 

Steve McCurryn valokuvanäyttely Taidehallissa 1.6.-4.8..

www.taidehalli.fi