Pohjois-Kypros

IMG_2566

Kapea ja epätasainen tie kiertelee keskellä välimerellistä vuoristomaisemaa. Reitti muistuttaa jollakin tavalla esimerkiksi italialaisia serpentiiniteitä, mutta tunnelma on paljon rauhallisempi: Vain siellä täällä näkyy talo, joka saattaa olla asuttu, tai jossa on mahdollisesti jonkinlainen liiketila. Autojen tööttäyksiä ei kuulu, eikä vastaantulevia autoja juuri olekaan. Tunnelma on jopa mystinen, mutta perillä odottaa se varsinainen mystiikka. Kylä, jota ei ole helppo löytää 2010-luvun Euroopasta.

Pohjois-Kyproksessa sijaitseva pikkupaikkakunta on nimeltään Kozan. Se on koti noin kolmellesadalle ihmiselle, jotka tekevät itselleen ja toisilleen lähes kaiken tarvitsevansa.
Kylän kanat munivat munat, mehiläiset tuottavat hunajaa, ja paikallinen sisarpari valmistaa joka aamu tuoretta kiviuunileipää. Yksi paikallinen nuori nainen tekee taidetta, josta on iloa niin kyläläisille kuin satunnaisille matkaajille.

IMG_2594

Oliiviöljypaja palvelee jopa muualta tulevia. Kyläläiset kehuvat öljyn olevan saarialueen parasta. Pienestä hylätynnäköisestä mökistä löytyy vanhanaikainen ja jopa ruosteisenoloinen laite, joka tekee vaihe vaiheelta neitsytoliiviöljyä. Ihmiset tuovat ämpäreittäin oman sadon oliivejansa,osta tehdään lähes joka ruoassa käytettävää öljyä. Hinta määräytyy valmiin öljyn, ei oliivimäärän mukaan. Oliivikausi huipentuu Kozan juhlaan, johon kaikki osallistuvat.

Kylässä virtaa vesijohtovesi, mutta halutessaan jopa veden saa luonnosta. Kylästä näkyy vuoristo, josta vesi virtaa harvinaisesti ylöspäin, ja vesi puolestaan ajetaan kylän vesilähteeseen.

Jos siis hiukan vetää mutkia suoriksi (mikä kirjaimellisesti näyttäsi näillä kaduilla erittäin vaikealta): arjen elämäänsä varten kyläläisten on haettava muualta vain pyykinpesuainetta.

IMG_2764

Tämän omavaraisen, lämminhenkisen ja herkistyttävän kylän historiaan ja tulevaisuuteen kuuluu monia kysymyksiä. Kyläläiset ovat tulleet tänne vuonna 1974, jolloin Kreikan vallankaappauksen ja siitä seuranneen Turkin miehityksen jälkeen monet turkkilaistaustaiset muuttivat etelästä Kyproksen pohjoisosaan ja kreikkalaistaustaiset pohjoisesta saaren eteläosaan. Nyt suurin osa kylän asukkaista on ikääntynyt, ja nuori polvi on lähtenyt opintojen ja töiden perässä suuriin kaupunkeihin.

Pysyykö kylä omavaraisena? Muuttavatko jotkut nuoret perheen kanssa takaisin kotikonnuilleen? Elättääkö ekoturismi tarpeeksi montaa ihmistä? Vai hiljeneekö kaupunki entisestään? Yhdistyykö kylä toiseen kaupunkiin vai leviääkö jättiturismi huippuhotelleineen myös tähän kylään? Sitä on vielä vaikea ennustaa – nyt nautitaan vastapaistetusta leivästä ja alueen parhaasta oliiviöljystä.