Provinssirock 2010

 

 

 

 

Etelä-Pohjanmaan suurin kesäfestivaali sytyttää teini-iän jälkeenkin

Provinssirock, Seinäjoki, 18.-20.6.2010

Allekirjoittaneella on kuluneen vuosikymmenen saatossa päässyt muodostumaan varsin omintakeinen ja henkilökohtainen suhde Provinssirockiin festivaalina. Vuoden 2010 osallistuin Seinäjoen Törnävällä vuosittain juhlittavaan rockjuhlaan jo kahdeksatta kertaa. Paikan päällä on siis käyty ihmettelemässä maailman menoa 2002 alkaen vuosittain lukuun ottamatta kesää 2006.

Jos Provinssirock hieman kärsiikin alkukesän kylmistä öistä, kohoaa se silti vuosi toisensa jälkeen kotimaisten festarien aatelistoon. Kuitenkin esimerkiksi sellaisen huumoriyhtyeen kuin Manowarin nostaminen vuoden 2009 Provinssilauantain pääesiintyjäksi kertoo karua kieltään siitä, että maailmanluokan esiintyjien kiinnittäminen ei ole nykyään helppoa.

Vaikka nimekkäitä esiintyjiä ei olekaan löytynyt takavuosien malliin ja kallistakin on, pitää Provinssi silti pintansa ainutlaatuisen tunnelmansa puolesta. Bändivalikoima on kaikesta huolimatta onnistuttu säilyttämään varsin monipuolisena, josta suoraa seurausta on myös festarikansan moni-ilmeisyys.

Sään puolesta Provinssirock vuosimallia 2010 oli varsinainen Woodstock. Rankkasateiden seurauksena päällystämättömät polut Törnävän leirintäalueilla muuttuivat nopeasti lillukkoiseksi kuravelliksi. Juhlakansaa tämä ei kuitenkaan tuntunut liiemmin häiritsevän, vaan keikoilla riitti yleisöä perjantaista sunnuntaihin. Perjantain esiintyjistä nimekkäimmät olivat kotimaiset yhtyeet Mokoma, Herra Ylppö & Ihmiset, Eläkeläiset, Lauri Tähkä ja Elonkerjuu sekä Paloma Faith Isosta-Britanniasta.

Lauantaina esiintyivät PMMP sekä räppäri Petri Nygård, joka joutui kuitenkin nöyrtymään isompiensa edessä kun rapakon takaa saapunut räppiporukka Cypress Hill (USA) pyyhki pöytää suomenkielisillä jäljittelijöillään. Lisäksi lavalla nähtiin muiden muassa Disco Ensemble, Sonata Arctica ja norjalainen Shining. Sunnuntain kiistaton pääesiintyjä oli Rammstein Saksanmaalta. Suomalaisten mainetta pitivät yllä Viikate, Stam1na, Jenni Vartiainen ja Ismo Alanko Teho-osastoineen.