Purge, Lontoo

Minne veri vetää ja sydän vie.
purge2
  • Arvio 1-5: 4
  • Genre: Historiallinen draama
  • Ohjaaja: Elgiva Field
  • Näyttelijät: Elicia Daly, Kris Gummerus, Illona Linthwaite, Liam Thomas, Rebecca Todd, Johnny Vivash, Benjamin Way

Tänä keväänä teatterikaupunki Lontookin sai näyttämöllensä Sofi Oksasen Puhdistuksen. Näytelmää esitetään ensi kertaa Isossa-Britanniassa pienessä mutta arvostetussa itälontoolaisessa Arcola-teatterissa. Näytelmä pyörii noin kuukauden 80-paikkaisessa teatterissa, mutta kokenut tekijäkaarti näyttämön takana ja edessä on houkuttellut paikalle lähes täydet salit.

Arcola tarjoaa yleisölle intiimin version Puhdistuksesta. Osittain näyttämön tasolla olevassa puolikuun muotoisessa katsomossa yleisö tuntee olevansa osa näytelmää. Lavastus on tehty yksinkertaisilla keinoilla muuteltavaksi. Musiikilla ja muutamalla esineellä päähenkilö Aliide Truun koti Viron itsenäistymisen aikana muutetaan eri ajanjaksoiksi ja tapahtumapaikoiksi.

Näytelmä etenee muutenkin sujuvasti. Vanha Aliide (Illona Linthwaite) esitellään ensimmäisenä, ja kidutusmuistot tulevat pienelle valkokankaalle hieman irrallisena mutta toimivasti ja vaikuttavasti. Linthwaite on sielukas näyttelijä, mutta hänen lempeät kasvonsa tuovat Aliidesta erilaisen, onnellisemman, kuvan verrattuna alkuperäisteokseen tai suomalaisnäyttämöiden tulkintoihin. Aliide ottaa nuoren räsyisen Zaran (Elicia Daly) vastaan yllättävän avokätisesti. Toisaalta myöhemmin naiset osaavat myös tapella ja huutaa aidosti sekä raa’asti. Brittiläisissä televisiosarjoissakin näytellyt Daly esittää nuorta mutta jo kamalia asioita kokenutta Aliiden sisaren tyttärentytärtä tunteikkaasti. Kun tottuu siihen, että naiset puhuvat englantia eivätkä suomea tai viroa, he vievät katsojan pian oikeaan ympäristöön. Kun tottuu siihen, että naiset puhuvat englantia eivätkä suomea tai viroa, he vievät katsojan pian oikeaan ympäristöön.

Aliiden sisarenmiestä Hansia esittävä Kris Gummerus on nähty suomalaisnäyttämöilläkin, ja Arcolassa hän tekee miesnäyttelijöistä parhaan roolisuorituksen. Toivon ja epätoivon ristiriitaiset tunteet näkyvät hänen kasvoillaan vakuuttavasti. Hans on nuori, mutta hänen kokemuksensa ovat tehneet hänestä vanhemman. Johnny Vivash esittää kommunismiin innokkaasti uskovaa Aliiden aviomiestä Martin Truuta hieman karikatyyrisesti mutta henkilöhahmolleen uskollisesti.

Niin ikään Liam Thomas ja Benjamin Way tekevät vakuuttavat roolisuoritukset venäläismiehinä. Thomasin esittämä Lavrenti näyttäytyy heti sielukkaampana ja inhimillisempänä kuin mitä hänen laiton työympäristönsä antaisi ymmärtää. Wayn ulkonäöstä ja puhetavasta tulee auttamatta mieleen jalkapallohuligaani, mutta kiiluvin silmin ja retein elein hänkin suoriutuu roolistaan hyvin.

Näytelmän helmi on nuorta Aliidea esittävä Rebecca Todd. Hän tuo taitavasti esille henkilöhahmonsa raastavan elämäntilanteen: Aliide on epätoivoisesti rakastunut Hansiin ja toivoo, että tämä katsoisi häntä samalla tavalla kuin hänen sisartaan. Nuori Aliide yrittää pitää Hansin kotona ja samalla Martinin tyytyväisenä ja tietämättömänä kellarissa asuvasta Hansista. Todd näyttelee vahvasti muttei liian teatraalisesti, toisin kuin hänen kanssanäyttelijänsä toisinaan. Pienellä teatterinäyttämöllä ei tarvita turhan suuria eleitä.Nuori Aliide yrittää pitää Hansin kotona ja samalla Martinin tyytyväisenä ja tietämättömänä kellarissa asuvasta Hansista.

Arcolan tulkinta näytelmästä on koskettava. Tunnelma tiivistyy ja tarina tulee katsojaa entisestään lähemmäksi väliajan jälkeen. Kuten suomalaisteattereissa, tässäkin katsojaa auttaa, mikäli hän on lukenut teoksen etukäteen. Paikat ja tilanteet vaihtuvat, ja henkilöhahmoja esitellään näytelmän edetessä. Käsiohjelmassa brittiläisyleisölle kerrotaan Viron historiasta, mikä on erinomainen ratkaisu, eikä olisi pahitteeksi Suomessakaan. Tärkeät vuosiluvut antavat taustaa sille, missä näytelmän henkilöt elävät.

Joka tapauksessa katsoja kokee voimakkaan tarinan kahdesta eri ikäisestä naisesta, joilla kummallakin on omat ristinsä kannettavanaan, omat kauhun ja onnen kokemukset sekä yhteinen sukulaissuhde.