Rouva Agathen rakkaus

Rakkaus kuin raskas kermakakku

Andrew Nicoll: Rouva Agathen rakkaus (The Good Mayor). Gummerus 2010.

Tibo Krovic on Dotin rakastettu pormestari. Agathe Stopak on hänen hehkeä ja muodokas sihteerinsä, jota mies on salaa rakastanut jo vuosien ajan. Kun heidän välilleen kehkeytyy pitkä ja hitaasti kasvava romanttinen jännite, lukija luulee helposti tietävänsä lopputuloksen. Tämä ei kuitenkaan ole tavallinen rakkaustarina.

Lukijalle käy alusta lähtien selväksi, ettei Dot ole tavallinen realistisissa puitteissa elävä kaupunki. Siitä antavat vihiä pienet maagiset yksityiskohdat, kaupungin asukkaat, kummitusteatteri ja ärsyttävän muka-hauska kertoja. Kertojahahmo onkin kirjaan fiksusti valittu ärsyke: kaikessa sekavuudessaan se sopii teoksen päällepäsmäriksi.

Kaikkine rönsyineen paikoin raskaslukuinen Rouva Agathen rakkaus on kirja, joka vaatii aikaa. Teos on väsymiseen saakka yksityiskohtien juhlaa. Aina lukija ei voi olla varma, onko kirjailijan ylilyöntivitsi sittenkään hauska. Elokuvalliset kohtauksetkin lähinnä särkevät päätä. Kirja muistuttaa suurta kermakakkua, jota ahmii siitä huolimatta, että on jo täyttynyt vaahtokarkeista ja paksusta kermapäällyksestä. Söpöyden ähky meinaa tulla vähemmästäkin.

Sen sijaan jännite, joka on kudottu pormestarin ja sihteerin välille, on taidokas. Harvoin nykykirjallisuudessa leikitään katseiden, sanojen ja ilmeiden hienovaraisilla vivahteilla sekä alati veitsen terällä olevan tunnelman kanssa – ainakaan satojen sivujen ajan. Kiristyvä jännite ilman laukeamista on inhottava temppu romantiikan nälkäisille. Se koituu kirjan voitoksi.

Kaiken yltiöromantiikan ja tuhansien sivujuonteiden jälkeen tuntuu hyvältä, että tämän tyylisiä kirjoja ilmestyy vain kerran viidessä vuodessa. Kun viimeinen sivu on käännetty, lukija voi olla kevein mielin siitä, ettei toista vastaavanlaista tule hetkeen. Silti lukija jää odottamaan sitä haikeudella, aivan kuten lapsi kakkukestejä.