Scarletten tarina

Matkalla maineeseen

Sonja Hyvärinen haluaa poptähdeksi. Hän on aina halunnut. Kuusivuotiaana tyttö kirjoitti nalleilleen nimikirjoituksia, leikkeli barbeille juhlavaatteita ja esiintyi leluyleisölleen. Lohjalla kasvanut ja sittemmin Helsinkiin muuttanut Sonja ei ole ainoa, jolla on sama unelma: tulla maailmankuuluksi laulajaksi. Hän on kuitenkin päättänyt, ettei jää haaveilemaan vaan aikoo toteuttaa unelmansa.

Kuinka tuollainen unelma toteutetaan? Sonjan, eli Scarletten tarina on seuraavanlainen.

 

Oman musiikin löytäminen

 

Vuosituhannen alussa parikymppinen Sonja selailee musiikkikirjoja espoolaisessa kirjastossa ja löytää  Speech Level Singin, eli SLS-laulutekniikasta kertovan kirjan. Teksti kolahtaa häneen heti. Hän haluaa opetella laulumetodin, jota myös monet maailmankuulut artistit, kuten Michael Jackson ja Stevie Wonder, opiskelivat. Se on hänen juttunsa. Sonja ottaa kirjan mukaansa ja lähtee etsimään musiikkiopettajia.

Laulutunnit antavat oppia, mutteivät vie eteenpäin uralla. Hän soittaa kapellimestarisukulaiselleen ja kysyy vinkkejä. Sukulainen lupaa järjestää paikan eräältä musiikkivalmennuskurssilta, jonka moni kuuluisa suomalaisartisti on käynyt. Sonja kiittää tarjouksesta ja miettii hetken. Häntä vain ei kiinnosta suomalainen iskelmä ja suomalaiset musiikkipiirit. Musiikkialan ammattilaisena sukulainen sanoo, että jos Sonja haluaa tehdä englanninkielistä poppia, ei tämän tulekaan jäädä Suomeen. Lähde Lontooseen, hän käskee.

 

Muutto Lontooseen

 

Seuraavana vuonna Sonja pyrkii lontoolaiseen mediayliopistoon ja saa opiskelupaikan. Hän ei ole varma siitäkään. Yliopistosta valmistuessaan hän voisi työskennellä televisiossa ja musiikin parissa, muttei sieltäkään ehkä syntyisi poplaulajan uraa. Opiskelupaikka on kuitenkin hyvä pitää takaovena Lontoossa, sillä sinne hän joka tapauksessa lähtee. Mitään muuta hänellä ei ole toistaiseksi tiedossa uudessa maassa ja uudessa kaupungissa.

Sonja löytää lentokentältä Lontoon King’s Cross -asemalle. Tytöllä on matkalaukussaan lähinnä esiintymisvaatteita ja taskussaan 300 euroa, jotka pitäisi vaihtaa punniksi. Hänellä ei ole tiedossa vielä yö- eikä työpaikkaa, mutta hän ei ole tuntenut itseään koskaan yhtä onnelliseksi. Täältä tullaan maailma! hän miettii auringonpaisteessa tuhansien kiireisten ihmisten ympäröimänä.

 

Matkustaminen musiikkimaailmaan


Ensimmäiset yöpaikat ovat Bed&Breakfast-majataloissa ja työpaikat hampurilaisravintoloissa, mutta kummistakin Sonja lähtee pian omilleen. Hänellä kestää asunnon etsimisessä yhtä kauan kuin hän viihtyy töissä yhdessä pikaruokalassa: puoli päivää. Välillä on taloudellisesti tiukkaa, muta uhrauksia on tehtävä.

Sonja käy ulkona ja alkaa päättäväisesti tehdä tuttavuuksia ja treenata laulua.  Hän juttelee satojen eri ihmisten kanssa.

Laulajanura lähtee käyntiin No Doubt -cover-bändillä. Bändin yhteiselo ei kestä kauaa, mutta sitä kautta Sonja löytää ensimmäisen kappaleidensa säveltäjän ja saa viimein pantua musiikkiaan internetiin. Säveltäjän lisäksi Sonja ehtii työskennellä muutaman tuottajan kanssa, ennen kuin se oikea löytyy.

 

Managerin myötä ovia avautuu


Lontoossa on kulunut jo yli viisi vuotta, eikä läpimurtoa ole vielä tapahtunut. Sonja on päättänyt, että nyt se on viimein tehtävä. Hän tarvitsee vain taitavan managerin. Nigerialaisbrittiläinen Henry puolestaan on menestynyt urallaan niin laki- kuin bisnesmiehenä, mutta on halunnut jo jonkin aikaa artistimanageriksi. Yhtenä iltana yhteisten tuttavien kautta Henry ja Sonja päätyvät saman pöydän äärelle, ja palaset loksahtavat paikoilleen.

Uutena managerina Henry aloittaa täysipäiväisesti kontaktien luomisen. Sonja kirjoittaa itselleen kappaleita ja tuo itseään näkyville Facebookissa, MySpacessa, Twitterissä sekä internetsivuillaan. Lontoo tarjoaa mahdollisuuksia myös keikkailuun: Scarlette pääsee esiintymään pubeihin ja lämmittelemään jopa Basement Jaxxia.

Paletista puuttuu kuitenkin vielä jotakin. Pubit eivät sovi parhaiten Scarletten musiikkityylille, esiintymisissä on hiottavaa, ja jotakin näkyvää sekä erottuvaa pitäisi keksiä loputtoman tarjonnan pop-maailmaan. Näitäkin ongelmia helpottaisi yksi tärkeä asia, raha.

 

Tarina jatkuu


Uuden managerin myötä seuraa uusia tapahtumia ja lisää onnistumisia. Sonjan tuttavan kautta taas löytyy sponsorisopimus kansainvälisen jättifirman kanssa.

Samalla tulee eteen myös joitakin vaikeuksia: vanha biisintekijä alkaa tekijänoikeusasioissa hankalaksi. Henry hyödyntää aikaisempia opiskelujaan sekä työkokemustaan ja saa hankittua lakimiehen. Asiat alkavat viimein edetä.

Sonja on huomannut, että muutama levy-yhtiö on seurannut häntä jonkin aikaa Twitterissä. Kesäkuussa 2011 se sitten tapahtuu: Scarlette solmii levytyssopimuksen. Levy-yhtiö ei ole vielä maailmankuulu, mutta sillä on suojissaan Sonjan mielestä monia hyviä ja menestyneitäkin yhtyeitä. Kesällä tiedossa on levytysmatka Yhdysvaltoihin, kontaktien luontia Suomessa ja lakiasioiden hoitoa Nigeriassa. Paljon on vielä tehtävää, mutta ensimmäistä kertaa on selvää, mitä ja keiden kanssa.

Tästäkö Scarletten ura lähtee viimein käyntiin? Mikäli Sonjalta ja Henryltä kysytään, niin aivan varmasti.

 

http://www.scarlette.biz/

http://www.myspace.com/scarletteuk