Eksyneen muistikirja

Tarinankerronnan muistihäiriö

Selja Ahava: Eksyneen muistikirja. Gummerus 2010.

Selja Ahavan vahva ja omintakeinen esikoisteos Eksyneen muistikirja on kertomus muistihäiriöstä kärsivästä Annasta. Päähenkilö elää samanaikaisesti useassa eri ajan kerrostumassa välillä erottamatta niitä toisistaan.

Anna ei saa otetta muististaan, vaan se on sirpaloitunut pieniksi kohtauksiksi ja yksityiskohdiksi hänen ympärilleen. Henkilöitä ja tapahtumia on vaikea asettaa paikoilleen ja välillä väärät henkilöt näkyvät väärässä paikassa väärään aikaan. Muisti on hauras, aivan kuten ihminenkin. Päähenkilö haahuilee elämässään Suomen läpi Englantiin ja takaisin. Lopputulos on lohduton.

Ahavan kieli on herkkää ja hän kuvaa kauniisti haurasta ihmiselämää. Harvoin törmää näin kauniisti kirjoittavaan esikoiskirjailijaan. Kielen runollisuus huokuu aistivoimaisena ja koskettavana. Anna tarkastelee muistia monesta eri näkökulmasta ja kerää listoja, johon tallettaa yksityiskohtia. Annan epätoivo ja häpeä sairautensa edessä on ahdistavan todellista: kuinka moni myöntää ongelmansa ja pyytää apua? Päähenkilön tunteet on helppo tuntea ja tapahtumat kokea.

Teoksen parhainta antia ovat muistin kerroksellisuuden kuvaus sekä mystisyyteen uppoavat kuvaukset muistikarhuista. Näissä kohtauksissa Ahava on saavuttanut aitoa syvyyttä. Ne tuntuvat niputtamaan tarinan eri osat kauniiksi ja monimutkaiseksi pitsikuvioksi.

Kerronta on vahvaa ja tunteikasta. Tarina kuljettaa Annan elämää eri aikatasoilla kohti yhtä ja yhteistä loppua. Mutta jokin menee vikaan; kliimaksi jää tulematta. Annan elämä kulkee samalla painollaan läpi kirjan ilman suuria mullistuksia. Lukijalle tulee huijattu olo, tässäkö tämä oli? Teos loppui seinään.

Eksyneen muistikirja nivoutuu kokonaisuudeksi, mutta käänne jää tapahtumatta, eikä teoksen syvin viesti selviä. Aivan kuin Annan muistihäiriö olisi tarttunut hänen tarinankerrontaansa. Kirja jää leijumaan jonnekin epätietoisuuden ja epätoivon välimaastoon. Kun teos taantuu yksinomaan surullisen traagiseen kuvaukseen rakkauden, muistin ja lopulta kaiken menetyksestä, ei lukijalle jää oikein mitään käteen. Paitsi paha mieli.