Tuokio Pimeyden Valtakunnassa -trilogia, osa II

Horror-Shop: Toisenlainen kulttuurikeskus
HS12

Kauhukuningas Sami Haavisto toteutti viime keväänä haaveensa etupäässä kauhulle sekä metalli- ja goottikulttuurille omistetusta kaupasta. Kauppa on kuitenkin liian suppea sana liikettä kuvaamaan, sillä Horror-Shopissa järjestetään myös suuri määrä erilaisia tapahtumia.

Satyyrissa aikaisemmin esitellyn Blood Ceremony Filmsin kantava voima Sami Haavisto on laajentanut pimeyden valtakuntaansa Helsinkiin. Haaviston viime keväänä avaama Horror-Shop, nykypäivän pieni kauhukauppa, sijaitsee Sörnäisissä. Ärsyttävä väliviivallinen nimi selittyy sillä, että domain ilman viivaa oli varattu.

”Tämä on tällainen heart of darkness Sörnäisten ytimessä. Kaikki tehdään hymyillen, mutta palvelusta joutuu maksamaan erikseen”, Haavisto summaa.

Palvelusta maksamaan erikseen? Tämä on siis monellakin tapaa uudenlainen konsepti.

”Tarkoitan sitä, että teemme asiat kujeillen. Emme ota itseämme turhan vakavasti – emmekä aina asiakkaitakaan.”

Horror-Shop on paljon muutakin kuin kauppa.  Se on areena monimuotoisille tapahtumille, kuten kirjailijatapaamisille, konserteille ja valokuvaussessioille. Lyhyesti sanottuna Horror-Shop on kauhukulttuurikeskus. Paikka, jollaista me kauhugenren ystävät olemme jo kauan kaivanneet.

”Haluan tämän olevan paikka, johon uskaltaa tulla, mutta ei välttämättä yksin”, Haavisto nauraa.

Eksentrinen tuotevalikoima

Horror-Shopin sisältä löytyy sekä isoja että pieniä yllätyksiä: fyysisesti suurin lienee Tattoo Dungeon, Haaviston uunituore tatuointistudio. Pienempiin lukeutuvat tuotteet, kuten Etelä-Amerikan viidakoista tuodut kutistetut päät, voodoo-talismaanit, zombinlihapurkit ja vampyyrinkarkoituspastillit.

Tuotevalikoimiin kuuluu edellä mainittujen lisäksi uniikkeja T-paitoja itse kuvatuilla kuvilla, okkultismiin  ja pohjoismaiseen mytologiaan liittyviä koruja, elokuvia, musiikkia, kirjallisuutta ja niin edespäin.

”Etsin jatkuvasti maailmalta tuotteita, joita ei löydy mistään muualta. Tulossa on esimerkiksi Sami Haavisto Coffin Collection, ruumisarkkukokoelma, jota myydään vain tätä kautta.”

Haavistolla on myynnissä myös norjalaisen nukketaiteilijan Lillith Dollin uniikkeja käsintehtyjä nukkeja. Nuket eivät ole todellakaan tavallisia unileluja, vaan asenteella tehtyjä kauhu- ja goottinukkeja.

”Kaikki alkoi halloweenista muutama vuosi sitten. Tein itse koristeluni sen sijaan, että olisin ostanut ne” Doll kertoo.

”Rakastin itse tekemistä, joten päätin jatkaa sitä myös halloweenin jälkeen. Siitä tämä lähti.”

Doll saa inspiraationsa milloin mistäkin; inspiraation lähteitä on naisen mukaan tuhansittain. Ideoita tulee jatkuvalla syötöllä, yhtä nukkea työstäessä seuraava idea on jo mielessä.

”Ideoiden osalta olen kuin pesukone. Painat nappia ja loppu tapahtuu itsestään.”

Haaviston ja Dollin yhteistyö käynnistyi sosiaalisen median kautta Dollin nähtyä Haaviston Black Blooded Brides of Satan -elokuvan.

”Black Blooded Brides of Satan on mahtava! Rakastuin elokuvaan ja otin saman tien yhteyttä Samiin”, Doll kertoo.

Doll tekee nukkensa vaihtelevilla menetelmillä. Toisinaan hän tekee kokonaan omat muotit, toisinaan käyttää vanhojen, rikkinäisten nukkien osia uudistaen ne lateksilla, maalilla ja niin edelleen.

”Suosikkini on viime kesänä myymäni Necessary Evil -niminen nukke. Se oli iso, ilkeä klovni jolla oli terävä irvistys.”

Lillith Dollin nukkeja voi ostaa Horror-Shopin lisäksi myös eBaysta ja Facebookista naisen nimeä kantavien sivujen kautta.

Kauhu yhdistää

Haaviston mukaan harmillisen harvat asiakkaat ovat löytäneet Horror-Shopin.

”Alku meni hyvin, mutta sitten hiljeni. Nyt on ollut muutaman viikon ajan vaikeampaa.”

Suurimmat asiakasryhmät lienevät metallistit ja gootit – kauhu on olennainen osa molempia tyylisuuntia. Viime aikoina myös psykobillyn edustajat ovat löytäneet paikalle.

”Yhtenäkin aamuna kauhuolohuoneessa istui punkkareita ja skinejä sulassa sovussa. Kauhu yhdistää.”

Haaviston luulisi osaavan odottaa asiakkaikseen melkein ketä tahansa. Tulee kuitenkin hetkiä, jolloin kaikkeen tottunut kauhukuningaskin yllättyy.

”Eräänä päivänä tänne tuli Leo Mellerin kavereiden näköisiä, körttiläisen oloisesti pukeutuneita rouvashenkilöitä. Olin varma, että he ovat tulossa valittamaan jostain”, Haavisto kertoo.

”He kiertelivät hetken hyllyjen välissä ja ostivat sitten voodoonukkeja. Ikinä ei pitäisi tuomita ihmisiä ulkoisen habituksen perusteella!”

Suurin osa Haaviston päivistä kuluu Dungeonin puolella. Myymälästä huolehtii sillä aikaa Neea Laitinen.  Alkusysäyskoulutuksen tatuointien ja lävistysten tekoon antoi Kotkan His Masters Tattoon Amon Rautiainen.

Pääosa Haaviston tuloista tulee tatuoinneista. Customtatuointien piirrättäminen maksaa asiakkaalle 50-100 euroa tunnissa.

”Rakastan gootti- metalli- ja kauhuaiheisia tatuointeja. Niitä teen mieluiten.”

Haavisto muistuttaa, että jos asiakas antaa taiteilijalle vapaat kädet, hän saa rahoilleen takuuvarmaa vastinetta. Originelli tatuointitaiteilijan näkemys aiheesta kuin aiheesta on varmasti parempi vaihtoehto kuin netistä ladattu kuva, joka löytyy joka toiselta vastaantulijalta.

Tapahtumia joka lähtöön

Horror-Shopissa järjestetään jatkuvasti mielikuvituksellisia tapahtumia. Yksi kesän 2012 kummallisimmista tapahtumista oli Kuvauta itsesi ruumisarkussa -päivä.

Tapahtumassa asiakkaat saivat kuvauttaa itsensä Horror-Shopin tatuointistudion puolelle rakennetussa lavastuksessa, johon kuului alkuperäisen 1800-luvun ruumisarkun lisäksi aito pääkallo sekä hautakiviä. Savukone oli olennainen osa tunnelmaa.

”Lavasteet olivat häpeämättömän B-elokuvamaisia Ed Woodin hengessä”, Haavisto kertoo.

”Kitsch-elementit, kuten savukone ja styroksiset hautakivet ovat olennainen osa tunnelmaa. Tässä ei yritettykään tehdä mitään ylimaallista taidetta.”

Tapahtuma oli asiakkaille ilmainen, ja myös kuvat sai veloituksetta cd-levylle poltettuna.

”Raha ei ollut pääasia, tapahtuma oli ensisijaisesti tilaisuus pitää hauskaa”, Haavisto huomauttaa.

”Saimme samalla houkuteltua tänne uusia ihmisiä. Siltä kannalta katsottuna tapahtuma oli oivallinen mainostempaus.”

Jatkossa on luvassa ainakin bändejä, kauhutaidenäyttelyitä, valokuvaustapahtumia sekä eri uskontojen ja elämänkatsomusten edustajien esiintymisiä. Horror-Shop järjestää myös Unholy Trinity Clubeja. Unholy Trinity, eli epäpyhä kolminaisuus, on Blood Ceremonyn, Horror-Shopin sekä Perkele Clubin yhteenliittymä. Kyseessä on uniikki klubi, jossa esitetään erikoisia elokuvia meiltä ja maailmalta.

”Hieman friikimpää kamaa, joka ei taatusti sovi kaikille”, Haavisto huomauttaa.

”Kansa on saanut nauttia verenlennätyksestä ja kierosta fiiliksestä valkokankaalla alkuillasta ja sen jälkeen vielä 2-4 bändistä. Täydellinen tapa viettää ravintolailta.”

Jokaiseen tapahtumaan tuodaan Horror-Shopin standi. Satunnaisella ravintola-asiakkaalla on siis mahdollisuus tehdä ostoksia Horror-Shopissa samalla kun nauttii klubitunnelmasta. Blood Ceremonyn Datsun of Death kurvailee muutoinkin ympäri Suomea.

”Meitä kutsutaan tavan takaa erilaisille festivaaleille ja keikoille tarjoamaan omituisuuksia tapahtumien asiakkaille ja luomaan karnevaalihenkeä.”

Horror-Shopin ständi nähdään säännöllisesti muun muassa Night Visions -festivaaleilla Helsingissä, Uuden Kauhun Karnevaaleilla Karjaalla ja Cinemadromessa Tampereella.

”Jos kauhufriikit eivät kerkiä aina meidän luoksemme,  me menemme sitten sinne, minne he kokoontuvat.”

Haaviston tavoitteena on saada säästettyä sen verran rahaa, että hän voisi ostaa keväällä oman ruumisauton. Sen kanssa olisi mukava kruisailla tapahtumasta tapahtumaan, joihin myös satunnainen keski-ikäistyvä kulkija voi päätyä etsimään pitkään kadoksissa ollutta hurjaa puoltaan (, jota nuoruudeksikin kutsutaan). Ei sillä että siitä mitään tietäisin.

Vai ehdinkö jo paljastua?

Artikkeli on jatkoa trilogian ensimmäiselle osalle: Tuokio Pimeyden Valtakunnassa, osa II