Virpi Pöyhönen: Hän rakastaa minua

Hymytytöt
hän-rakastaa-minua

Virpi Pöyhösen esikoisromaani Hän rakastaa minua antaa ulkokuoreltaan suuremman odotukset, kuin mitä pystyy lunastamaan. Kirjan kansikuva ja takatekstit saavat uteliaisuuden heräämään, toivomuksen jostakin uudenlaisesta, salamyhkäisestä ja eksoottisesta. Valitettavasti toteutus on kuitenkin pettymys.

Kirja kertoo kahdesta naisesta, Kristasta ja Kiirasta, joita kumpaakin vaivaa menneisyys ja mahdottomat haaveet. Näiden kahden naisen tarinoita kuljetetaan rinnakkain erillisten kertomusten kautta. Krista haaveilee yhteisestä elämästä perheellisen miehen kanssa ja Kiira on palannut Suomeen Yhdysvalloista, joissa on viettänyt hämmentävän vaihto-oppilasvuoden kolmen hengen kieroutuneessa suhteessa. Kummallakin naisella on rooli ulkopuolisena, toisena naisena, jolla on halu saada rakkautta sellaiselta, joka on sidoksissa jo toiseen. Lopulta molempien tarinat kaartuvat yhteen.

Krista on henkilöistä uskottavampi, vaikka omassa naiiviudessaan paikoin ärsyttävä. Miten moderni, nykypäivän nainen heittäytyi noin vain miehen armoille ja muuttuu täysin aneemiseksi?

Kiiran muistot Wyomingista, hevos- ja karjatilojen maasta, ovat kirjan parasta antia. Ne ovat eläviä ja hienosti kuvailtuja. Silti jollakin tapaa Kiiran ja hänen kahden ystävänsä suhde jää selittämättömäksi. Sen sijaan Kiiran Turun tapahtumat ovat epäuskottavia ja ennalta arvattavia. Pöyhönen olisi voinut kutoa henkilöiden välille lisää intensiivisyyttä ja trillerimäisyyttä, jolloin ennakko-odotukset olisivat saaneet vastinetta.

Toivoisin myös naisena, että toisen naisen roolista kirjoitettaisiin vielä uudesta näkökulmasta. Toivon joskus teosta sellaisesta naisesta, jolla kaikesta draamasta huolimatta säilyisi hyvä itsetunto eikä kaikki tuntuisi kaatuvan ympäriltä.

Maantieteellisesti kirjassa kertomuksia kuljetetaan kolmella eri maanosalla, mikä on virkistävää. Olisin toivonut kuitenkin Japanista otettavan vielä lisää irti, sillä harvemmin kotimaisessa kirjallisuudessa on suunnattu kirsikkakukkien maalle.