Kirja-arvostelu: Vivika

Jännitystä ennen aikuisuudenkoittoa
vivika3
  • Lotta-Liisa Joelsson
  • Arvio: 3.5 / 5
  • Genre: Jännitys / fantasia
  • Julkaisija: Art House
  • Ilmestymisajankohta: 2012

Kuusi päivää. Kuusi tyttöä. Kuusi kuolemaa. Näin kustannusyhtiö Art House houkuttelee lukijoita Lotta-Liisa Joelssonin teoksen Vivika äärelle. Tämä 666-luku kuvaa teoksen kehystä hyvin, ja kyllä houkuttelun vietäväksi kannattaa päätyä.

Hieman edellisiä lauselmia enemmän sanottakoon, että Vivika kertoo kahdesta tytöstä, jotka viettävät kesälomaa kahdeksan vuotta sen jälkeen, kun heidän kotikylässään on sattunut pienten koululaistyttöjen murhasuma. Inhottavan ajankohtainen aihe teoksella. Tämän tarinan fiktionallisuutta lisäävät hieman kieroutuneet versiot tunnetuista kansansaduista, jotka kietoutuvat myös tarinan tragedioihin.

Esikoisteoksessaan Joelsson kertoo pikkukaupungin tytöistä, lapsuuden iloista ja vaikeuksista, uteliaisuudesta ja ystävyydestä. Päähenkilön kasvukivut, ihaileva asenne ystävätärtään ja tietty kapinallisuus mutta myös kunnioitus ympäröivää ympäristöä kohtaan on tuotu taitavasti esille. Vivika on päähenkilölle ja minäkertojalle sisar, ystävä, ensirakkauden kohde – jotakin näistä tai kaikkea näitä.

Vivika on huolimattomampi, mutta toisaalta hän on huolimattomuudessaankin perusteellisempi kuin päähenkilö. Ihailu tai jopa kateus on luettavissa minäkertojan ajatuksista. Tosin teoksen minä on lopulta se vahvempi. Hän ei ole tehnyt murhien ratkaisemiseksi yhtä monipuolista salapoliisityötä kuin Vivika, mutta rohkenee lopulta tekoihin, jotka hän olisi kenties ilman Vivikaa tehnyt jo aikaisemmin.

Vivikan viimeiset sivut (ironisesti – selviää lukiessa) ovat muutenkin hedelmällisimpiä, jännittävämpiä, koukuttavalla tavalla ahdistavimpia ja taitavimmin kirjoitettuja koko teoksessa. Kikkailevat ja Grimmien tyyliäkin sairaalloisemmaksi muutetut sadut ovat kiinnostava ja melko yllättävä valinta kirjassa. Silti lopun aito ja alkuperäisesti Joelssonin ideoima kehyskertomus, eli itse kertomus, on se onnistunein.

Muun muassa suomen kieltä ja kirjallisuustiedettä opiskellut filosofian maisteri Joelsson on läksynsä lukenut, tai kirjoittanut, sen huomaa hänen taitavasta kielenkäytöstään. Kliseiltäkään ei vältytä, mutta niihinhän kompastuvat niin konkari- kuin esikoiskirjailijat – ja toimittajat. Vivika sopii nuorille kauhukirjallisuuden ystäville. Kunhan vain uskaltavat lähteä sitten kouluun.